Talajélettől a tápláló ételekig – biológiai rendszerek alapelvei a gyakorlatban
Konferencia a regeneratív legeltetés hatásairól és a tápanyagdús élelmiszertermelés lehetőségeiről
Időpont: 2025.07.08. – 9.00 óra
Helyszín: MATE Szarvasfarm – 7475 Bőszénfa, Malom utca 3.
A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A férőhelyek száma korlátozott – foglald le a helyed időben:
https://medkozpont.hu/mate-szarvasfarm
PROGRAM
09.00–09.30 Regisztráció
09.30–10.00 Köszöntő: Dr. Gyuricza Csaba, MATE rektorának bevezető előadása
10.00–12.00 Dan Kittredge: A tápanyagban gazdag élelmiszertermelés gazdálkodási gyakorlatai (az előadás angol
nyelvű, magyar tolmácsolással követhető)
12.00–13.00 Ebédszünet
13.00–14.00 Vig Vitália talajökológus: Az élő egészséges talaj az egészséges élelem alapja
14.00–15.00 Dr. Nagy Péter István és Nagy János (MATE): „Baktériumoktól a bivalyokig” – A legeltetési kísérlet
tapasztalatai
15.00–16.00 Helyszíni látogatás: Legelőcsapatok megtekintése
Kinek szól ez a nap?
• Gazdálkodóknak és agrárszakembereknek
• Talajegészséggel és ökológiával foglalkozóknak
• Egészségügyi és táplálkozástudományi szakembereknek
• Élelmiszer-termelőknek és -feldolgozóknak
• Tudatos fogyasztóknak, akik értik: a jó élelem az egészség alapja
A Szarvasfarm Bőszénfán, a Zselici dombságban található.
1360 hektár területen, közel 2000 nagytestű – gyepfogyasztó állat tenyésztését végezzük. Minőségét és létszámát tekintve legjelentősebb a gímszarvas állományunk, amely hazánk legnagyobb farmon tartott tenyészete, jelenleg mintegy 1100 egyedet számlál. Nagyvadjaink közül említést érdemel még a dámszarvas és a muflon, ezek vadaskerti körülmények között tartott vadfajok.
A vadgazdálkodáson kívül gazdaságunk másik meghatározó területe az őshonos háziállatok tenyésztése. A magyar hidegvérű ménes 80 egyedet, a parlagi szamár ménes 198 egyedet, míg a házi bivaly gulya 115 egyedet számlál.
E fajták fenntartásában és nemesítésében vállalt feladataink mellett arra törekszünk, hogy használati/hasznosítási lehetőségeiket is megtaláljuk. A lovakat a turizmusban és a vadetetésben, a bivalyokat a hústermelésben, a szamarakat a legelőterületek karbantartásában használjuk.
„Az elmúlt években javult a növénytársulások fajgazdagsága, jelentősen csökkent a műtrágya felhasználás, a száraz időszakok ellenére stabilizálódott a legelők hozama.”
A Bőszénfai Szarvasfarm egy nyitott gazdaság, ahol lehetősége van a látogatóknak arra, hogy bepillantást nyerjenek az egység működésébe, információt kapjanak hazánk nagyvadfajairól, a vadgazdálkodás jelentőségéről, XXI. századi szerepéről és megízlelhessék azokat a prémium minőségű termékeket, amelyek ebből a csodálatos környezetből származnak.
Gazdálkodásunk fejlesztése során arra törekedtünk, hogy a teljes termelési folyamat megvalósuljon Bőszénfán, a gyepgazdálkodástól a háziállatok tenyésztésén, a vadgazdálkodáson, a vadászaton és a húsfeldolgozáson át egészen a gasztronómiai kínálatig.
A jövőben szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni a környezettudatos gazdálkodás, a legeltetéses állattenyésztés fontosságának, ökológiai szerepének minél szélesebb körben való bemutatására.
Tapasztalatainkkal, kutatási eredményeinkkel alátámasztva szeretnénk példát mutatni arra, hogy a dombvidéki területeken miként lehet egészséges, vegyszerektől mentes élelmiszereket előállítani úgy, hogy közben szolgáljuk a fajok sokszínűségének megőrzését, állataink jólétét és a vidéki közösségek fennmaradását.
155 értékelés alapján