Miért érdemes részt venni a Regeneratív mezőgazdaság workshopjain?
A programok célja, hogy a gyakorlatban mutassuk meg, hogyan lehet a földet, az állatokat és az élelmiszereket újra élettel telivé tenni. A workshopok során szakértők osztják meg tapasztalataikat, lehetőség nyílik kérdések feltevésére, valamint olyan módszerek megismerésére, amelyek a mindennapokban is alkalmazhatók – akár egy gazdaságban, akár a közösségben vagy a háztartásban.
Kiknek szól?
● Gazdálkodóknak, akik új, fenntartható és gazdaságos megoldásokat keresnek.
● Fogyasztóknak, akik számára az élelmiszer minősége és előállítási módja kulcsfontosságú.
● Családoknak és gyermekeknek, akik élményen keresztül kapcsolódhatnak a természethez.
● Mindazoknak, akik szeretnék jobban megérteni a talaj, a növény, az állat és az ember egészségének összefüggéseit.
– A programban hazai és nemzetközi szakemberek osztják meg több évtizedes tapasztalatukat.
– A megszerzett tudás gyakorlati és azonnal hasznosítható.
– A regeneratív gazdálkodás nemcsak a jövő, hanem a jelen megoldása is: jobb minőségű élelmiszer, egészségesebb közösség és élhetőbb környezet.
A regeneratív pavilon programjai a KÁN Egyetemi napok belépővel látogathatóak.
Szakmai előadások – Regeneratív pavilon
● 10:00–11:00 – Edmund Sutcliffe (UK): Tudatos szarvasmarha-gondozás: a születéstől a vágásig
● 11:00–11:40 – Szabó Attila (TMG): Vegyes gazdálkodás regeneratív módszerekkel
● 11:40–12:20 – Dr. Gergácz Zoltán (Kányai Mg. Zrt.): Hogyan javíthatók a talajok nagyüzemi körülmények között?
● 13:20–14:20 – Manuel Winter (Ausztria): Változtassunk legeltetési gyakorlatunkon
● 14:20–15:20 – Dale Strickler (USA): Takarónövények használata a legeltetésben
● 15:20–16:00 – Schumicky Péter (Talajreform): A takarónövények alkalmazási lehetőségei és szerepük a talajépítésben
● 16:00–17:00 – Sean O’Hare (Norvégia): Terelőkutyák használata és az állatállomány kezelése
Bemutatók és foglalkozások – Regeneratív pavilon
● 09:30–10:30 – Víg Vitália (Terravitka): Egészséges-e a talajom?
● 10:00–10:30 – Pintér Noémi (Pro-Fitt): „Építs várat a testedből” – Az egészséges táplálkozás alapjai
● 11:00–12:00 – Bodor Sára (Szarvasfarm): Fotózkodj a szamarakkal
● 11:00–12:00 – Kokavecz Kata (MED Központ) & Jouko Kivimetsä (Finnország): Vadon termő növények gyűjtése és kóstolása
● 11:30–12:00 – Víg Vitália & Dale Strickler: Amikor a talaj és víz találkozik – esőztető szimulátor és iszapolási teszt
● 14:00–15:00 – Bodor Sára (Szarvasfarm): Fotózkodj a szamarakkal
● 14:00–14:30 – Pintér Noémi (Pro-Fitt): A szépség és az erő az asztalnál kezdődik
Szakmai előadások – Regeneratív pavilon
● 10:00–11:00 – Edmund Sutcliffe (UK): Tudatos szarvasmarha-gondozás: a születéstől a vágásig
● 11:00–11:40 – Szabó Attila (TMG): Vegyes gazdálkodás regeneratív módszerekkel
● 11:40–12:20 – Dr. Gergácz Zoltán (Kányai Mg. Zrt.): Hogyan javíthatók a talajok nagyüzemi körülmények között?
● 13:20–14:20 – Manuel Winter (Ausztria): Változtassunk legeltetési gyakorlatunkon
● 14:20–15:20 – Dale Strickler (USA): Takarónövények használata a legeltetésben
● 15:20–16:00 – Schumicky Péter (Talajreform): A takarónövények alkalmazási lehetőségei és szerepük a talajépítésben
● 16:00–17:00 – Sean O’Hare (Norvégia): Terelőkutyák használata és az állatállomány kezelése
Bemutatók és foglalkozások – Regeneratív pavilon
● 10:00–10:30 – Pintér Noémi (Pro-Fitt): „Építs várat a testedből” – Az egészséges táplálkozás alapjai
● 11:00–12:00 – Bodor Sára (Szarvasfarm): Fotózkodj a szamarakkal
● 11:00–12:00 – Kokavecz Kata (MED Központ) & Jouko Kivimetsä (Finnország): Vadon termő növények gyűjtése és kóstolása
● 13:20–14:00 – Pintér Noémi (Pro-Fitt): A szépség és az erő az asztalnál kezdődik – Paradigmaváltás a táplálkozásban
● 14:00–15:00 – Bodor Sára (Szarvasfarm): Fotózkodj a szamarakkal
Szakmai előadások – Regeneratív pavilon
● 10:00–11:00 – Aranyoss Éva, Stupa Gergely, Kontró József (SERSIA-FARM): Az állattartó gazdaságok talajgyógyító gazdálkodási lehetőségei
● 11:00–11:40 – Burján Árpád (HUNZAG): Villanypásztorok használata a regeneratív legeltetés szolgálatába
Bemutatók és foglalkozások – Regeneratív pavilon
● 10:00–10:30 – Pintér Noémi (Pro-Fitt): „Építs várat a testedből” – Az egészséges táplálkozás alapjai
● 11:00–12:00 – Bodor Sára (Szarvasfarm): Fotózkodj a szamarakkal
Szakmai kiállítóink
DEDES
DUFÉM
HUNZAG
MATE Tangazdaság Szarvasfarm
MATE REG-LEG Kutatócsoport
PHYLAZONIT
CALMIT HUNGARIA
TALAJREFORM
Támogatóink
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
MATE Tangazdaság Nonprofit Kft.
Magyar Mezőgazdaság
KAPhálózat Zöld Támogató Egység
Magyarország Kormánya
A Szarvasfarm Bőszénfán, a Zselici dombságban található.
1360 hektár területen, közel 2000 nagytestű – gyepfogyasztó állat tenyésztését végezzük. Minőségét és létszámát tekintve legjelentősebb a gímszarvas állományunk, amely hazánk legnagyobb farmon tartott tenyészete, jelenleg mintegy 1100 egyedet számlál. Nagyvadjaink közül említést érdemel még a dámszarvas és a muflon, ezek vadaskerti körülmények között tartott vadfajok.
A vadgazdálkodáson kívül gazdaságunk másik meghatározó területe az őshonos háziállatok tenyésztése. A magyar hidegvérű ménes 80 egyedet, a parlagi szamár ménes 198 egyedet, míg a házi bivaly gulya 115 egyedet számlál.
E fajták fenntartásában és nemesítésében vállalt feladataink mellett arra törekszünk, hogy használati/hasznosítási lehetőségeiket is megtaláljuk. A lovakat a turizmusban és a vadetetésben, a bivalyokat a hústermelésben, a szamarakat a legelőterületek karbantartásában használjuk.
„Az elmúlt években javult a növénytársulások fajgazdagsága, jelentősen csökkent a műtrágya felhasználás, a száraz időszakok ellenére stabilizálódott a legelők hozama.”
A Bőszénfai Szarvasfarm egy nyitott gazdaság, ahol lehetősége van a látogatóknak arra, hogy bepillantást nyerjenek az egység működésébe, információt kapjanak hazánk nagyvadfajairól, a vadgazdálkodás jelentőségéről, XXI. századi szerepéről és megízlelhessék azokat a prémium minőségű termékeket, amelyek ebből a csodálatos környezetből származnak.
Gazdálkodásunk fejlesztése során arra törekedtünk, hogy a teljes termelési folyamat megvalósuljon Bőszénfán, a gyepgazdálkodástól a háziállatok tenyésztésén, a vadgazdálkodáson, a vadászaton és a húsfeldolgozáson át egészen a gasztronómiai kínálatig.
A jövőben szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni a környezettudatos gazdálkodás, a legeltetéses állattenyésztés fontosságának, ökológiai szerepének minél szélesebb körben való bemutatására.
Tapasztalatainkkal, kutatási eredményeinkkel alátámasztva szeretnénk példát mutatni arra, hogy a dombvidéki területeken miként lehet egészséges, vegyszerektől mentes élelmiszereket előállítani úgy, hogy közben szolgáljuk a fajok sokszínűségének megőrzését, állataink jólétét és a vidéki közösségek fennmaradását.